Интересен начин да дознаете дали јајцата се свежи

Наполнете еден стаклен сад со ладна вода и ставете во него неколку јајца. На сликата јајцата се дадени во четири положби, од кои може да видиме кое јајце колку е старо.

1. Многу свежо јајце

Кога јајцето е многу свежо, тоа е на дното од садот, легнато хоринзонтално, од страна.

2. Јајце старо две недели

Кога јајцето е старо една недела, се наоѓа на дното на садот, малку накосено со врвот кон дното.

3. Јајце старо три недели

Јајце старо три недели ќе биде на дното, легнато со врвот кон дното.

4. Старо јајце кое не е за јадење

Старото јајце ќе плива на површината, легнато хоризонтално. Ова јајце не е за јадење.

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.