Штетни влијанија на никотинот

pusenje-neКрвните садови на мајката се поврзани преку постелката со крвните садови на плодот, па затоа кога мајката ќе го вдиши чадот од тутунот, штетните супстанци преку органите за дишење влегуваат во крвта на мајката, а од таму и во крвта на плодот. Поради ова постои зголемен ризик да дојде до предвремено пораѓање, родено дете со помала телесна тежина, вродени аномалии на плодот, абортус или интрафетална смрт.Од сите штетни хемиски супстанци кои ги има во чадот од тутунот за две супстанци се знае дека влијаат штетно врз феталниот развој. Тоа се јаглерод моноксид и никотин. Јаглерод моноксид е смртоносен гас, кој четири пати побрзо се врзува за црвените крвни зрнца, а со тоа го намалува врзувањето на кислородот. Последица од ова е намалена концентрација на кислород во крвта на мајката, но и намалена концентрација на кислород во крвта на нероденото дете. Овој недостаток на кислород го забавува растот на фетусот и затоа жените пушачи раѓаат бебиња со помала тежина.Никотинот е многу силна дрога која дава краткотрајно чувство на задоволство, но јака зависност. Никотинот многу лесно поминува преку постелката, па постои ризик да навлезе и во плодовата вода. Бидејќи влегува во крвта на мајката пушач, лесно се пренесува и во крвта на плодот.

Крвните садови на мајката се поврзани преку постелката со крвните садови на плодот, па затоа кога мајката ќе го вдиши чадот од тутунот, штетните супстанци преку органите за дишење влегуваат во крвта на мајката, а од таму и во крвта на плодот. Поради ова постои зголемен ризик да дојде до предвремено пораѓање, родено дете со помала телесна тежина, вродени аномалии на плодот, абортус или интрафетална смрт.

Од сите штетни хемиски супстанци кои ги има во чадот од тутунот за две супстанци се знае дека влијаат штетно врз феталниот развој. Тоа се јаглерод моноксид и никотин. Јаглерод моноксид е смртоносен гас, кој четири пати побрзо се врзува за црвените крвни зрнца, а со тоа го намалува врзувањето на кислородот. Последица од ова е намалена концентрација на кислород во крвта на мајката, но и намалена концентрација на кислород во крвта на нероденото дете. Овој недостаток на кислород го забавува растот на фетусот и затоа жените пушачи раѓаат бебиња со помала тежина.

Никотинот е многу силна дрога која дава краткотрајно чувство на задоволство, но јака зависност. Никотинот многу лесно поминува преку постелката, па постои ризик да навлезе и во плодовата вода. Бидејќи влегува во крвта на мајката пушач, лесно се пренесува и во крвта на плодот.

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.