Правилно носење на училишниот ранец

Детето треба да научи правилно да го носи училишниот ранец. Тежината која ја носат децата секојдневно на својот грб е една од најчестите причини за појава на деформитет на ‘рбетот и оштетувања на мускулите околу него.

Педијатрите предупредуваат дека детето не смее да носи тежина поголема од 15 отсто од својата телесна тежина. Ако детето е тешко 20 килограми, треба да носи ранец со тежина 3 килограми, што ќе биде без опасност по здравјето на неговиот ‘рбет.

Правилно носење на училишниот ранец

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.