После колку време од настинка, може да се прима вакцина?(Елизабета)

Прашање:

Мојата керка има 20 месеци. Неодамна тргна во градинка, и ја нападнаа сите вирусчиња, бактерии, како и сите деца во градинка. Требаше да примиме вакцина на 18 месеци ((ДиТеПер, Полио ХИБ), но од причина што често е болна сеуште не сме ја примиле. Ме интересира до кога може да се одложи примањето на оваа вакцина. Исто така сакам да прашам после колку време од настинка и примање на антибиотик е препорачливо детето да се носи на вакцина(2-3 недели)?

Одговор: 

Препорачливо е вакцината да се прими на време но, се подразбира, тоа не треба да се прави по секој цена ако детето во моментот е болно. Вакцината може слободно да ја примите до крајот на 2-рата година (до 24 месеци), но и да не ја примите до тогаш, не е страшно. Може да се одложи уште краток временски период после тоа. Ако градинката е извор на зараза и причина детето постојано да е болно, Ви препорачувам да не го носите детето краток период во градинка, да оздрави, да го вакцинирате и потоа да продолжите со одење во градинка.

Што се однесува до временскиот период за примање на вакцина после болест, зависи за каква болест се работи. Ако е во прашање настинка, лесна вирусна инфекција па и бактериска инфекција третирана со антибиотици вакцината може да се прими 7-10 дена по завршување на болеста или по примањето на антибиотикот. Но доколку се работи за варичела (голема сипаница), инфективна мононуклеоза или болест предизвикана од микроорганизам кој во голема мера го намалува и го ослабува имунолошкиот систем, тогаш вакцината се одложува за еден месец и(или) повеќе од моментот на заболувањето, зависно од тоа каква е состојбата на детето.

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.