Совети за хигиена на запчиња на 10 месечно бебе (Сашка)

Прашање:

Мајка сум на 10 месечно бебе, кое веќе активно јаде тврда храна бидејки има  6 запчиња, или единиците се излезени и двојките горе, ги очекуваме и долните скоро. Имам дилема околу користењето на четкичка за заби и паста за малиот, веќе од шест месеци требало да се употребува.

Ве молам за совет, дали навистина треба да почнеме да применуваме, колку често и секако најважното која  паста, и каква четка е препорачлива за таа возраст.

Одговор:

Драго ми е што од најмала возраст се грижите за оралната хигиена на вашето бебе. Бидејќи веќе има заби секако неопходно е тие да се четкаат после секој оброк и обавезно пред заспивање навечер, со напомена да избегнувате по четкањето пред спиење да пие млеко, сок или засладен чај.

За возраст од 10 месеци доволно е да ги четкате запчињата со мали гумени четчиња (ги има во аптеките) кои како напрсток се ставаат на вашиот показалец и вие ќе поминете со четката по сите површини на забите. Воедно овие гумени четки на едната страна се назабени, со што се масира непцето таму каде што сеуште не се никнати забите, па на бебето тоа ќе му се допадне.

Со вистинска четка и паста ќе започнете после првиот роденден. Ќе одберете четка за соодветната возраст со меко влакно и паста збогатена со флуор. На почетокот може и само со четката да ги исчеткате убаво и постепено ќе внесувате и паста во многу мали количини ( колку зрно ориз, а после 18 месеци колку мало зрни грашок) со оглед на тоа дека децата на 1 година сеуште неможат свесно да ја исплакнат устата и да плукаат.Од 18 месеци четкањето веќе ќе ви стане редовна рутина и вашето малечко ќе се навикне на тоа, дури некогаш и самото ќе бара да ги четкате забите.

 

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.