Моето дете гризе и штипе…Дали има простор за загриженост? (Елизабета)

Прашање:

Мојата ќерка има 20 месеци. Пред 3 месеци почнав да одам на работа, и нормално кога наеднаш мама со која беше по 24часа ја нема 8 часа во денот претпоставувам почнав да и недостигам. Она што сакав да прашам е: Пред да тргнам на работа мојата ќерка многу сакаше да ме гризе, меѓутоа тоа го препишував на растењето на заби и потребата да гризе, но сега кога и пораснаа сите заби освен петки за кои е рано, гризењето премина ви штипење. Знае толку силно да ме штипе, дури и да се тресе од силата со која дејствува и закрцкува со забите и не само тоа туку знае  и да ме удри по лице. Има ли простор за загриженост?

Одговор:

Гризењето и штипењето често се присутни кај малите деца,  поточно кај деца од една до три години. Децата на оваа возраст имаат потреба од независност и осамостојување. Како резултат на тоа многу често се јавува негативизам, отпор, па дури и агресивно однесување.  Вашето враќање на работа е промена која кај вашата ќеркичка довела  до зголемена вознемиреност која еднинствено можела и знаела да  ја искаже преку гризење и штипење.  Децата на оваа возраст неможат адекватно да ги изразат своите емоции и во ситуации  кога се премногу возбудени или вознемирени  се случува да гризнат, штипнат или удрат. Со оглед на нејзината возраст, би ви препорачала дополнително да се консултирате и со вашиот педијатар.

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.