Емулгатори кои се додаваат во храната што ја купуваме

Емулгатори кои се додаваат во храната што ја купувамеЕмулгатори кои не штетат по здравјето на луѓето

Емулгатори од групата Е: од 100 до 111. Е:121, 122, 126,130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 163, 170, 174, 175, 181, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 262, 263, 270, 280, 281, 282, 290, 300, 301, 303, 304, 305, 306, 307, 308, 309, 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337, 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414, 420, 421, 422, 440, 450, 471, 472, 473, 474, 475.

Штетни емулгатори: Е125, Е141, Е150, Е153, Е171, Е172, Е240, Е241, Е477.

Опасно штетни емулгатори (отровни): Е102, Е110, Е120, Е124, (ги има во пудинг од ванила и во готов сладолед).

Опасни емулгатори што ги разоруваат внатрешните органи:

1. Цревни заболувања: Е220, Е221, Е222, Е223, Е224.
2. Органи за варење: Е338, 339, 340, 341, 361, 463, 465, 466, 450, 407 – ги има во сладолед.
3. Кожни заболувања: Е230, 231, 232, 233.
4. Го уништува витаминот Б во организмот: Е200.
5. Заболување на крвните садови: Е250, 251, 252 – најмногу ги има во саламите и месните производи.
6. Го зголемуваат рапидно холестеролот во крвта: Е320, 321.
7. Нервни заболувања: Е311, 312.
8. Најопасен што предизвикува РАК е емулгаторот Е330 – го има во маринирани печурки, топени сирења, сок – битер лемон.

Штетни емулгатори кои 100% предизвикуваат рак:
Е113, 142, 201, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 239. Е123, 110, се забранети во САД и во Русија. Ги има во гумени бонбони, полнети чоколадни бонбони, замрзнат зеленчук со сосови, готови сосови, меки сирења, месни производи…

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.