Овошна каша од банана, портокал и бисквити (од 13 месеци)

Овошна каша од банана, портокал и бисквити (од 13 месеци)Потребни состојки:

Една банана, сок од пола портокал и неколку бисквити

Начин на подготвување: Бананата се лупи и пасира. Се додава цеден сок од пола портокал. Се меша убаво. Се додаваат неколку кршени или мелени бисквити и оброкот е готов. 

Бананата е овошје богато со калиум, минерал кој е корисен за подобрување на работата на цревата, ја намалува желудечната киселината, а со тоа и ја штити слузницата на желудникот од оштетување. Се препорачува да се јаде кога детето има пролив. Бананата е меко овошје кое лесно се пасира, затоа бебињата лесно ја прифаќаат и често ја јадат.

Портокалот е јужно овошје кое во исхраната на бебето се внесува од 13 месечна возраст.

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.