Распоред на вашата тежина во бременоста

Тежина во бременостВо првото тромесечие кое трае од 0-12 недела, нормално е да се добијат 1-2 килограми. Во второто тромесечие кое трае од 12-28 недела, нормално е да се добијат 300-400 грама неделно. Во третото тромесечие кое трае од 29-40 недела нормално е да се добијат 1-2,5 килограми месечно.

(земените вредности се приближни)

  • Бебе……………………………………………………………………….3,5 кг
  • Плацента……………………………………………………………….700 гр.
  • Зголемување на матката……………………………………..900 гр.
  • Амнионска течност……………………………………………….800 гр.
  • Зголемување на градите……………………………………..500 гр.
  • Тежина на екстра крв на мајката………………………..1.250 гр.
  • Задржување на течности во ткивата на мајката…….1.400 гр.
  • Масни резерви………………………………………………………3.200 гр.

  •   Вкупно зголемување на тежината:…………………………12.250 гр.
Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.