Која крвна група ќе биде Вашето дете?

MoebebeСпоред присуството на одредени протеини на површината на црвените крвни зрнца (еритроцити), крвта е поделена во 4 крвни групи, А, Б, АБ и О крвна група. Крвните групи А и Б се доминантни во однос на О крвна група.

Луѓето со крвна група О (нулта) не смеат да примаат крв од крвна група А, Б и АБ. А, оние со крвна група АБ не може да даваат на луѓе со крвна група А, Б и О. Луѓето со крвна група О се универзални давачи на крв, (даваат крв на сите останати групи, а примаат само од луѓе со О крвна група), додека пак, за луѓе со крвна група АБ се вели дека се универзални примачи на крв од сите групи.    KRVNI-GRUPI-MOEBEBE-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен според крвни групи, постои поделба и според RH фактор. Има RH позитивен и RH негативен фактор. .

мајка + + + +
татко + + + +
дете + + +
Можен ризик Нема опасност за детето Нема опасност за детето Нема опасност за детето Нема опасност за детето Нема опасност за детето Нема опасност за детето Во текот на бременоста се прима инекција
Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.