Научете го детето зошто се оди на Велики Петок во црква

Велигден-МоебебеВелигден е најголемиот христијански празник, па поради тоа многу е важно на децата да им се објасни што, како и зошто се празнува и се оди во црква. Во мир и радост поминете ги овие денови посветувајќи се на себе и својата фамилија.

Велики Петок – 

Цела недела пред Велигден е Велика недела. Петок…е ден на најголема тага во христијанството. Во христијанските храмови е тишина, не ѕвонат камбаните (во православната црква тие се знак за радост) и не се служи Литургија (се читаат извадоци од евангелијата во која се опишани страдањата на синот божји во светата недела). Се пости без масло и не се работат домашни работи. Се оди во црква каде се носат јајца во црвена боја која ја симболизира Христовата крв.

Сето ова се прави во име на божјиот син, Исус Христос. Ова е доволно да им се објасни на децата, а со тоа да ја научат традицијата и адетите кои ги практикува нашиот народ.

 


 

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.