Колку возраста влијае врз забременувањето?

ZabremenuvanjeКолку сте постари, толку повеќе се намалува можноста за забременување. Ова се должи пред сѐ на тендецијата да јајце клетките стареат и губат на квалитет, а ова значи помал број од нив се во можност да се сретнат со некој сперматозоид и да се оплоди некоја јајце клетка.

После една година обидување, околу 86% од жените во раните 20-ти години забременуваат. Стапката на забременување почнува да се намалува на околу 63% кај жени во раните 30-ти, и 36 % кај жени во раните 40-ти години. На возраст од 45 години, во близина на 0% од жените се способни да забременат природно.

 


				
Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.