Најново истражување: Млечните заби на децата треба да се чуваат

mlecen zabКога на детето ќе му падне млечно запче, многу родители прават одредени ритуали. Паднатото запче го чуваат под перница, а самовилата го зема во текот на ноќта и му остава на детето паричка…Некои родители, запчето го фрлаат на кров од куќа, за да биде цврсто како керамика…Традиција која е забавна за целото семејство. 

Но, според најновите научни истражувања, се утврдило дека млечните заби се вреден генетски материјал, кој може да се искористи за лекување на сериозни заболувања. Млечните заби во себе содржат матични клетки, кои може да регенерираат невроните, коските и рскавицата и некои клетки на срцевиот мускул.

Во случај на болест, како што е леукемијата, современата медицина може да ги искористи овие клетки од млечното запче за лечење на страшната болест, која порано се лечеше со трансплантација на коскена срж или друго ткиво.

За да се зачуваат матичните клетки, после паѓање на млечното запче треба да се замрзне во наредните 48 часа. Чувајте го во замрзнувач, бидејќи никогаш не се знае што е следно во животот…

 

Кафе игротека Слонче

Kosili
Прашајте доктор

Моебебе рецепти

Активности на Facebook

Веб порталот moebebe.com.mk нуди содржини од информативен и едукативен карактер, содржините не се замена за стручен лекарски совет. Доколку имате некој здравствен проблем, Вие или Вашето дете, побарајте стручно лекарско мислење.

Содржините на порталот МоеБебе се заштитени со Законот за авторски права.
За секоја форма на користење на делови од овој веб сајт или цели статии за комерцијални цели, потребна е писмена согласност од администраторите на овој портал.